Friday, August 26, 2011

KAMPUNG KU YANG 'JAUH'.

Salam. Hai u'ollz......

Sekarang da 26 Ramadhan da. Sekejap je kan?? Pejam celik pejam celik dah nak raya dah. Hee.

By the way, bila nak raya ni, mesti korang semua teruja nak pulang ke kampung kan? Mesti da set tarikh nak balik bile kan? Mesti tak sabar nak jumpa atuk nenek,saudara mara yang terchenta kan? Bestnyeeeeeeeee... Saya jeles ok!

Eh, kenapa pulak aku perlu jeles? Takde kampung ke? Eh eh eh, bukan aku takde kampung tau. Aku ada kampung. Tapi dua-dua kampung aku dekat je dengan rumah. Tak sampai setengah jam dah sampai. Takde feel langsung nak nyanyi lagu "BALIK KAMPUNG" by Sudirman Haji Arshad tu. Baru nyanyi sikit, dah sampai dah rumah wan atuk aku. Aku teringin sangat nak rasa balik kampung jauh-jauh. Contoh la, aku kat Selangor, kampung aku kat Johor. Takpun kat Perlis ke. Uish, mesti teruja nak balik kampung. Mesti rasa tak sabar-sabar nak jumpa wan atuk aku. Okay, itu hanya angan-angan.

Then,dah la mak ayah aku pun dua-dua asal dari kampung yang sama. Memang tak berjalan ke mana la aku. Pusing-pusing, saudara mara aku kat situ la jugak. Dulu, masa kecik-kecik sehari sebelum raya, balik la rumah wan (mak kepada ibu aku) aku. Tolong anyam ketupat, masak rendang segala bagai tu. Then, tido rumah wan aku malam raya tu. Pagi raya tu, balik la rumah nenek (mak kepada ayah aku) aku yang tak sampai lima minit dari rumah wan aku tu. Raya pertama malam tu tido rumah wan aku lagi. Petang raya kedua baru la angkut kain baju gi rumah nenek aku and tido sane satu malam. Ala, kalau tertinggal baju pun. boleh balik rumah ambik baju dulu. Punyela dekat rumah kan.

Tapi tu dulu. Sekarang dah besar-besar ni, sehari sebelum raya balik rumah wan aku gak, Tolong-tolong semua tu. Lepas berbuka, balik rumah sendiri. Esok pagi-pagi raya tu baru la pergi balik kampung. Kampung yang 'jauh' beno tu. Haha. Aku merasa balik kampung pun bila nak balik rumah dari UIA tu. Tapi feel dia lain. Memang la feel dia nak balik raya gak. Tapi tahla, bagi aku lain sebab yang tu tak sama-sama dengan family naik kereta. Bersemangat dengan adik beradik nak jumpa atuk nenek semua. Aku tak pernah rasa pengalaman tu.

Tapi, tak kisah la kan. Walaupun kampung aku dekat, at least masih ada la kampung kan. Alhamdulillah. Hehe. Kalau nak rasa pengalaman satu family balik kampung jauh-jauh, kena la kahwin dengan orang jauh gamaknya. Hahahaha. ;p
By the way, untuk sesiapa yang ingin pulang berya di kampung yang nun jauh di sana,

"BERHATI-HATI DI JALAN RAYA!"
"PANDU CERMAT JIWA SELAMAT!"
"INGATLAH ORANG YANG TERSAYANG!"

Pesanan ikhlas daripada nurynweida. Eceh. Haha.

K,guys, nanti kalau ada masa sebelum raya, aku update lagi. Bye!!

Salam

-nurynweida-

4 comments:

  1. cari laki org sabah/swak ek? leh nyanyi blik kg dlm flight.. hehe

    ReplyDelete
  2. suggest kt family aien pindah rumah, kasi jauh sikit~ >_<

    ReplyDelete